تحلیل بازار و تحلیل رقبا

تحلیل بازار و تحلیل رقبا

تحلیل بازار و تحلیل رقبا؛ دو شرط موفقیت در کسب و کار

Market analysis and competitor analysis; Two conditions for success in business

کسب و کارهای مختلف برای موفقیت در بازار چاره‌ای جز تحلیل بازار و تحلیل رقبای خود ندارند. به این معنی که باید شناخت مناسبی از بازار، مشتریان و رقبا داشته باشند تا بتوانند محصولات بهتری نسبت به رقبا به بازار عرضه کنند. البته شناخت صحیح، اولین مرحله از تحلیل بازار و رقبا محسوب می‌شود و کسب و کارها باید طوری عمل کنند که سهم بیشتری از بازار را به دست آورند. در این مقاله با مفهوم تحلیل بازار و تحلیل رقبا آشنا می‌شوید و متوجه خواهید شد چطور می‌توان این تحلیل‌ها را انجام داد.

تحلیل بازار و تحلیل رقبا

تحلیل بازار چیست؟

تحلیل بازار یعنی اینکه بعد از شناخت مخاطب هدف، اندازه بازار و ارزش آن را بررسی کنید تا سرمایه‌گذاری مناسبی در آن داشته باشید. اندازه بازار به افرادی بستگی دارد که می‌خواهید با آنها تجارت کنید. به عبارت دیگر شما مشخص می‌کنید در انتخاب بازار به رویکرد محلی نیاز دارید یا رویکرد شهری، کشوری و یا بین‌المللی مد نظر شما است. در ادامه باید نیازهای بازار را شناسایی کنید و تحلیل مناسبی از رفتار مشتریان خود داشته باشید. منظور از رفتار مشتریان فرهنگ، آداب و رسوم و الگوی خرید آنها در بازار هدف می‌باشد. علاوه بر این باید موانع ورود به بازار را شناسایی کرده و آنها را به بهترین شیوه و در سریع‌ترین زمان ممکن برطرف کنید.

تحلیل بازار و تحلیل رقبا

اما بخش مهمی از تحلیل بازار مربوط به تحلیل رقبا است و شما باید نقاط ضعف و قوت آنها را مورد بررسی قرار دهید.

مزایای تجزیه و تحلیل رقبا در بازاریابی

با تحلیل رقبای خود، از مزایای زیر برخوردار خواهید شد:

  1. از چگونگی عملکرد رقبا مطلع می‌شوید و می‌توانید کارهای درست آنها را تکرار کنید و از اشتباهات‌شان درس بگیرید.
  2. فرصت‌هایی که رقبا برای آنها استراتژی مشخصی ندارند، شناسایی می‌کنید و بر اساس شکاف‌های موجود، بازار را در دست می‌گیرید.
  3. روند بازار را به درستی کشف می‌کنید.
  4. محصولات و خدمات جدید را توسعه می‌دهید و فروش موثرتری را تجربه می‌کنید.

چگونه می‌توانیم رقبای خود را تجزیه و تحلیل کنیم؟

برای تحلیل رقبا باید موارد زیر را مشخص کنید:

رقبای شما چه کسانی هستند؟

رقبا به دو دسته مستقیم و غیرمستقیم تقسیم می‌شوند. رقبای مستقیم، کسب و کارهایی هستند که کالا یا خدماتی مشابه شما در همان منطقه جغرافیایی ارائه می‌دهند. رقبای غیرمستقیم محصولاتی را عرضه می‌کنند که با محصول شما یکسان نیست اما نیاز مشتری را برطرف می‌کند. شما باید روی رقبای مستقیم تمرکز کنید اما هیچ وقت از رقبای غیرمستقیم خود غافل نشوید.

محصولات و خدماتی که رقبا ارائه می‌دهند

شما باید کیفیت محصولات و خدمات ارائه شده توسط رقبا، شیوه قیمت‌گذاری، میزان تخفیف و نحوه توزیع محصولات‌شان را مورد ارزیابی قرار دهید. همچنین در تحلیل رقبا باید به سهم بازار رقبا و خصوصیات و نیازهای مشتریان ایده‌آل آنها توجه داشته باشید.

تحلیل بازار و تحلیل رقبا

تاکتیک‌ها و نتایج فروش رقبا

یکی دیگر از مسائل مهم در تحلیل رقبا، آشنایی با روند و کانال‌های فروش، برنامه‌های فروش مجدد، درآمد سالانه و حجم فروش آنها است. استراتژی رقبا برای توسعه یا کوچک شدن و دلایل مشتریان برای خرید نکردن و یا قطع ارتباط در این بخش قرار می‌گیرد.

روش بازاریابی رقبا

از طریق تجزیه و تحلیل وب‌سایت رقبا و نوع محتوای منتشر شده می‌توانید ارزیابی مناسبی از روش بازاریابی آنها داشته باشید.

استراتژی محتوای رقابتی خود

در تحلیل رقبا باید به میزان دقت و عمق مطالب، لحن و خوانایی نوشتار، رایگان بودن یا نبودن محتوا و بیوگرافی نویسندگان توجه کنید.

سطح تعامل با محتوای رقبا

تعداد بازدید، نظرات، پسندیدن‌ها و اشتراک‌گذاری مطالب، سطح تعامل رقبا با مخاطب را نشان می‌دهد.

روش تبلیغ محتوای بازاریابی رقبا

تراکم کلمات کلیدی در محتوا و میزان استفاده از پیوند داخلی نشان‌دهنده روش تبلیغ محتوای بازاریابی رقبا است.

میزان حضور رقبا در شبکه های اجتماعی

بررسی میزان حضور رقبا در پلتفرم های گوناگون شبکه های اجتماعی از مواردی هست که نیازمند دقت و پیگیری میباشد.

تحلیل بازار و تحلیل رقبا

نقاط ضعف، قوت، فرصت‌ها و تهدیدهای رقبا

بررسی مداوم و تحلیل رقبا همیشه به ما کمک میکند تا بتوانیم از فرصت های پیشرو بیشترین بهره را ببریم و برای مسائل مختلف آگاهانه تصمیمگیری کنیم.

خودتان را با رقبا مقایسه کنید

پس از مشخص کردن نقاط ضعف، قوت، فرصت‌ها و تهدیدهای پیش روی رقبای خود، باید همین کار را برای کسب و کار خود انجام دهید. سپس نقاط ضعف و قوت خود را با رقبا مقایسه کنید تا بتوانید نسبت به آنها پیشی بگیرید. به این معنی که توجه مشتریان را بیشتر به خود جلب کنید، فروش بیشتری داشته باشید، درآمد و سود بالاتری کسب کنید و در نهایت سهم بازار بیشتری به دست آورید.

جهت مشاوره در زمینه تهیه، بهره وری و بهینه سازی و گزارش پیرامون تحلیل بازار و رقبا میتوانید با تیم تخصصی یک با ما در ارتباط باشید.