مشاور کسب و کار کیست و یک مشاور کسب و کار خوب چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
?Who is a business consultant? and what qualities should a good business consultant have
مشاور کسب و کار کیست؟ مشاور به فردی میگویند که در ازای دریافت وجه مشخص به شرکت ها، مشاوره و یا خدمات حرفه ای ارائه میدهد. این تعریف در نگاه اول ساده به نظر می آید اما مشاوره دادن برای افراد جویای کار، این حرفه را به مراتب پیچیده تر می کند. چند ویژگی کلیدی وجود دارد که هر مشاور کسب وکار خوب وموفقی باید از آن ها برخوردار باشد.
اعتماد به نفس، شنونده ی خوب بودن و روحیه ی کار تیمی داشتن، مهمترین ویژگی های یک مشاور کسب و کار خوب است. برای استخدام مشاور کسب وکار باید در نظر داشت که مشاور در جلب اعتماد مشتری مهارت داشته و در عین حال فروتن باشد؛ یعنی به علم ارتباطات کاملا مسلط بوده و در نشان دادن دانش تخصصی خویش، خوب عمل کند.
مدرک یا رشته تحصیلی مورد نیاز برای یک مشاور کسب و کار
مدرک لیسانس در مدیریت بازرگانی، بازاریابی، اقتصاد، مهندسی یا حوزه های مشابه، حداقل مدارک تحصیلی لازم برای ورود به شغل مشاور کسب وکار هستند. شرکت های برتر و عالی رتبه، برای استخدام مشاور کسب وکار، مدرک کارشناسی ارشد در رشته های مذکور را میطلبند.
سابقه کار و زمینه ی تخصصی مورد نیاز برای یک مشاور کسب و کار
در استخدام مشاور کسب و کار، داشتن سابقه کار و تجربه، به اندازه ی مدرک تحصیلی حائز اهمیت است. اگر فرد مشاور قصد ارتقای رزومه کاری خود را دارد، می تواند با ارائه ی خدمات مشاوره حرفه ای به سازمان های غیر انتفاعی و یا اعلام آمادگی برای انجام پروژه های مستقل، رزومه مشاوره خود را بسازد. این اقدامات علاوه بر افزودن دانش و تجربه کاری به مشاور، موجب آشنایی او با حوزه های تجاری برجسته و کسب مهارت و دانش عالی می شود.
یک مشاور کسب وکار برای عملکرد بهتر در زمینه ی تخصص، باید مهارتهای ارائه خود را تقویت کند. تماشای ویدیوهای مجریان ماهر، تمرین صحبت کردن در مقابل خانواده و دوستان، مطالعه پاورپوینت و اسلایدهای گوگل مرتبط از جمله تمرینهایی است که مهارت جذب مخاطب را افزایش میدهد.
همچنین مشارکت در گروههای مرتبط با صنعت در رسانه های اجتماعی متداول مانند لینکدین و توییتر، ارسال محتوا و نظردهی در مورد پستهای دیگران، پیوستن به گروه های تجاری و صنعتی، شرکت در کنفرانسها و سمینارهای مرتبط ، مشاور کسب و کار را در یک مسیر درست راهنمایی کرده و به او در ایجاد ارتباط با مشتریان و سایر مشاوران تجاری و مدیران متخصص کمک بزرگی میکند.
یک مشاور کسب و کار خوب،یک شنونده خوب و یک ایده پرداز خلاق
شرکتهای بزرگ برای استخدام مشاور کسب و کار، برخی از ویژگی های شخصی را در نظر میگیرند. خلاقیت بالا و شنونده خوب بودن از مهمترین این ویژگیهاست.
استخدام مشاور کسب و کار خلاق به شرکتها این امکان را میدهد که به طور موثر با چالشهای متداول و یا غیرمنتظره رو به رو شوند، رشد کنند و در کسب نتایج بلند مدت و بهینه پیشگام باشند. ایده پردازی و خلاقیت مشاوران کسب و کار، در تولید محتوای جالب و هوشمندانه، ایجاد فرهنگ غنی و جذب مخاطب و مشتری کمک فراوانی به شرکتها میکند.
شنونده ی خوب بودن فرصت بزرگی برای ایجاد ارتباط عمیق با مشتری را ایجاد میکند. به عبارت دیگر گوش دادن یک راه قدرتمند برای جلب اعتماد مشتری است. مشتریها در جلسات اول به دنبال نشانه هایی هستند که مطمئن شوند مشاور کسب و کار به صحبت آن ها گوش میدهد و مشکلشان را درک میکند. مشاوری که شنونده ی خوبی باشد با گوش دادن به صحبت مشتریان، نیازهای آنها را در اولویت قرار داده و از طریق ایجاد تعامل واقعی و قوی با آن ها همدلی میکند.
از بین بردن عوامل حواس پرتی، پرهیز از پیش بینی کردن، ایجاد ارتباط چشمی و استفاده از زبان بدن، پرسش کردن، تکرار شنیده ها و صحبت های مشتری و ایجاد فضا با سکوت از کارهایی است که مهارت شنیدن را در مشاوران تقویت میکند.
چه زمانی در کسب و کار خود نیاز به مشاوره گرفتن داریم؟
مدیریت یک کسب و کار ممکن است بسیار استرس زا و طاقت فرسا باشد. مدیران برای تعیین بهترین راهکارها و استراتژیها برای کسب و کار خود نیاز به کمک و استخدام مشاور کسب و کار دارند. دریافت مشاوره، شانس موفقیت در کسب و کار را تا حدود زیادی افزایش میدهد. به طور کلی هنگام بروز بحران در کسب و کار، نیاز اساسی به مشاور کسب و کار و دانش و تخصص وی احساس میشود. لیکن استخدام مشاور کسب و کار برای ارتقای موقعیت شرکت ها وپیشرفت آنها ضروری است.
از چه کسانی به هیچ وجه مشاوره برای کسب و کار خود نگیریم؟
متأسفانه، در تجارت، رهبرانی که واقعاً به مشاوره خوب نیاز دارند، آسیب پذیرترین افراد در برابر مشاوران بد هستند. دریافت یک مشاوره ی بد به مراتب مخرب تر از عدم دریافت مشاوره است. به طور کلی در استخدام مشاور کسب وکار، از سه گروه باید دوری گزیند.
- افرادی که مدعی هستند همه چیز را میدانند. این افراد ممکن است باهوش و با تجربه به نظر برسند اما در موقعیتهای خاص به دلیل اعتماد به نفس کاذب و بیش از اندازه ی خود، از مشورت کردن با رهبران خودداری کرده و بحران می آفرینند.
- افرادی که بیش از اندازه محتاط هستند. این افراد با حداقل میزان ریسک پذیری، از ایجاد تنوع و نوآوری جلوگیری کرده و خلاقیت را در گسترش کسب و کار از بین میبرند.
- افرادی که در پی منافع شخصی هستند. توصیه ی این افراد آلوده به منافع شخصی خودشان است و صداقت و تعهد در رفتار آنها وجود ندارد. این دسته از مشاوران با عملکرد منفعت طلبانه ی خود ممکن است کسب وکار شما را با شکست مواجه کنند.
حتما نظرات و تجربیات خود را در قسمت دیدگاه ها در پایین همین صفحه با مخاطبان یک با ما به اشتراک بگذارید.