اخلاق حرفه ای چیست ؟
اخلاق حرفه ای از درون افراد سرچشمه می گیرد. هر چند آموزش نقش به سزایی در ایجاد اخلاق کاری در میان افراد دارد ولی در صورتی موفقیت آمیز است که از ابتدا نهادینه شود. آموزش دادن تعهد، صداقت، رعایت نظم و بسیاری از موارد دیگر باید از زمان کودکی آغاز شود. سپس در طول زمان، آموزش ادامه یابد و افراد متعهد و با اخلاق تربیت شوند.
اخلاق حرفه ای یعنی احترام به حقوق خود و دیگران که نتیجه آن موفقیت فردی و گروهی می باشد. رعایت صداقت و عدالت، رعایت نظم و انضباط در امور فردی و سازمانی، احترام گذاشتن به دیگران، تکریم ارباب رجوع و رضایت از کاری که فرد انجام می دهد همگی به منزله داشتن اخلاق حرفه ای می باشد.
روش های آموزش اخلاق حرفه ای
آموزش اخلاق حرفه ای به افراد از دو جهت فردی و سازمانی اهمیت دارد. هر کسی باید بداند که رعایت اصول اخلاقی در کار علاوه بر تاثیرات مثبتی که بر پیشرفت و موفقیت کاری فرد دارد باعث احیا و رشد شخصیتی فرد نیز می شود. یعنی علاوه بر جنبه کاری بر زندگی شخصی وی نیز تاثیرات بسیاری می گذارد.
رعایت اخلاق حرفه ای در یک شرکت یا سازمان باعث رضایت و جلب اعتماد کارفرما می گردد. این عامل در نهایت باعث ارتقا جایگاه شغلی و درآمدی فرد می شود. بنابراین رعایت اصول اخلاق حرفه ای سودی دو طرفه دارد و باعث پیشرفت فردی و سازمانی می شود. علاوه بر آموزش های فردی و سازمانی عامل سومی نیز در رعایت اصول اخلاقی اثر گذار می باشد. این عامل تحت عنوان عامل محیطی ذکر می شود. شرایط فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و غیره نیز اصول اخلاق حرفه ای را تحت تاثیر خود قرار می دهند.
آموزش فردی اخلاق حرفه ای
در ارتباط با آموزش فردی اخلاق حرفه ای باید جنبه های بسیاری را در نظر داشت و اقدام به بهبود و پرورش صفات اخلاقی صحیح کرد. در این رابطه تاثیر اصول و ارزش های فرد و نیز نقش خانواده بسیار قابل توجه می باشد. فردی که منظم و مسئولیت پذیر تربیت شده باشد قطعا زمانی که در شرکت و یا سازمانی مشغول به کار می شود تلاش می کند که مسئولیتی که پذیرفته را به نحو احسن انجام دهد.
مسئولیت پذیری
آموزش های خانواده در دوران کودکی و نوجوانی نقش به سزایی در تربیت و رعایت اصول اخلاق حرفه ای افراد ایفا می کند. زمانی که در خانواده ها به فرزندان مسئولیت داده شود و حس مسئولیت پذیری تقویت شود فرد ناخودآگاه آموزش میبیند. این فرد زمانی که وارد عرصه کار و حرفه ای خاص می شود بر اساس آموزش هایی که دیده و در وجودش نهادینه شده است سعی می کند کارهای محوله را به نحو احسن انجام دهد.
صداقت و عدالت
صداقت و عدالت از جمله پایه های اساسی اصول اخلاقی در جامعه می باشد. زمانی که امور بر پایه راستی و صداقت انجام گیرد باعث جلب اعتماد افراد می گردد. در نهایت رابطه ای محکم و درست شکل می گیرد.
احترام به حقوق دیگران
همانطور که هر شخص می خواهد مورد احترام قرار بگیرد و حق و حقوقش ضایع نشود به همان نسبت باید حقوق دیگران را محترم شمارد. احترام متقابل و پرداخت تمام و کمال حق و حقوق کارکنان باعث برقراری عدالت در سازمان و روابط اجتماعی می گردد.
آموزش سازمانی اخلاق حرفه ای
هر سازمان و یا شرکتی علاوه بر اصول اخلاقی کلی که در همه حوزه ها باید رعایت شود دارای یکسری اصول اخلاق حرفه ای منحصر به خود می باشد. آموزش اخلاق حرفه ای در سازمان ها باعث می شود که هر فرد وظایف خود را بشناسد و برای تحقق اهداف سازمان تلاش کند.
در این راستا حق و حقوق افراد محترم شمرده می شود و هر کس بسته به تلاشی که انجام می دهد بهره مند می شود.
اخلاقی کردن هدف های سازمان
هدف های سازمان باید بر مبنای اصول و قواعد اخلاقی پایه ریزی شود. رسیدن به اهداف نباید باعث زیر پا گزاشتن اصول اخلاقی گردد.
تهیه و تدوین منشور اخلاقی سازمان
بنابراین باید هر سازمان و یا ارگانی منشور اخلاقی مشخصی را تدوین کند و از راس هرم یعنی بخش مدیریت تا همه کارکنان موظف به رعایت آن باشند.
اهمیت دادن به اخلاق حرفه ای در ارزشیابی عملکرد کارکنان
در نهایت می توان گفت زمانی که به آموزش اخلاق حرفه ای در هر حوزه و جایگاهی توجه شود نتیجه آن رشد و تعالی انسان ها و سازمان ها می باشد.
حتما نظرات و تجربیات خود را در قسمت دیدگاه ها در پایین همین صفحه با مخاطبان یک با ما به اشتراک بگذارید.